Dry needling

Dryneedling is een effectieve behandelmethode voor pijnlijke spieren en spierknopen (triggerpoints). Bij deze techniek worden dunne naalden ingebracht op specifieke punten om gespannen spieren te ontspannen, doorbloeding te verbeteren en triggerpoints te deactiveren. Dit helpt bij het verminderen van de pijn, verbeteren van de bewegingsvrijheid en herstellen van functie. Onze fysiotherapeuten hebben daar speciale opleidingen en specialisaties voor gevolgd.

Op deze pagina vind u meer informatie over dryneedling.

Wat is dryneedling ?

Dryneedling is een behandelmethode die wordt gebruikt om spierpijn en -spanning te verminderen. Bij dryneedling wordt er een dunne acupunctuur naald in de spier gestoken. Dit hoeft niet perse op de plaats waar de pijn of spanning zich bevindt. Door de naald wordt er een triggerpoint aangeprikt, wat een reflex (twitch) in de spier veroorzaakt. Hierdoor ontspant de spier en verbeterd de  doorbloeding wat uitermate belangrijk is voor herstel. Daarnaast herstelt het zenuwstelsel op dusdanige wijze dat herstelcapaciteiten weer worden aangezet. Een vorm van “reset” van een ontregeld zenuwstelsel die de klacht onderhoudt.

Dry needling wordt voornamelijk toegepast bij klachten die veroorzaakt worden door triggerpoints. Vooral klachten zoals hoofdpijn, nek- en schouderklachten, tennisarm, rugklachten en vele sportblessures. Het is een effectieve behandelmethode die snel resultaat kan opleveren. Daarnaast is dryneedling een veilige behandeling die weinig bijwerkingen kent. Het kan ook een goede aanvulling zijn op andere fysiotherapeutische interventies zoals manuele therapie, oefentherapie en massage.

Dryneedling wordt ook vergeleken met een westerse vorm van acupunctuur. De verklaringsmechanismen van de werking zijn vooral verschillend.

Bij ReAT wordt dryneedling uitgevoerd door speciaal opgeleide fysiotherapeuten, die precies weten welke spieren ze moeten behandelen en hoe ze dit op een veilige en effectieve manier kunnen doen.