Niet elke vorm van beweging is gezond

De beweegparadox

Hoewel regelmatig bewegen essentieel is voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid, toont onderzoek aan dat beweging tijdens fysiek veeleisend werk niet altijd dezelfde gezondheidsvoordelen biedt. Dit fenomeen staat bekend als de “beweegparadox”. Werknemers in fysiek veeleisende beroepen zoals schoonmakers, bouwvakkers en zorgmedewerkers kunnen zelfs een verhoogd risico lopen op diverse gezondheidsproblemen, ondanks hun actieve werkzaamheden.

Het onderscheid tussen de effecten van beweging op het werk en in de vrije tijd ligt in de aard en intensiteit van de activiteit. Werkgerelateerde beweging omvat vaak langdurige, eentonige activiteiten met weinig hersteltijd, zoals zwaar tillen of langdurig staan, terwijl vrijetijdsbeweging meer vrijwillig en vaak intensiever is met voldoende herstelmomenten.

Factoren zoals langdurige verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, fysieke overbelasting en gebrek aan controle over werkomstandigheden kunnen bijdragen aan de nadelige effecten van te veel bewegen op het werk.

Als professionals in de fysiotherapie kunnen we bijdragen aan het doorbreken van de beweegparadox door de fysieke belasting op de werkvloer te evalueren en aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld door het introduceren van technische hulpmiddelen, het afwisselen van taken en het stimuleren van regelmatige pauzes. Door een gezonde balans te creëren tussen werk en vrije tijd, kunnen werknemers profiteren van de gezondheidsvoordelen van beweging in hun vrije tijd en tegelijkertijd de risico’s van overbelasting op het werk minimaliseren.

Geinterreseerd in het gehele artikel hierover? Lees het volledige artikel van Alles over Sport hier!

Dit bericht delen?