Zware pijnstillers helpen niet tegen acute nek- en rugpijn

Acute rugpijn

Zowel chronische als acute nek- en rugpijn zijn veelvoorkomende klachten bij miljoenen Nederlanders. Ondanks dat jaarlijks een aanzienlijk aantal mensen zware pijnstillers (opioïden) voorgeschreven krijgt, blijkt uit onderzoek dat deze pijnstillers weinig effectief zijn voor zowel chronische als acute pijn in de nek en rug. Deze teleurstellende resultaten kunnen deels worden verklaard door de complexe aard van pijn, die zowel fysieke als mentale en omgevingsfactoren omvat.

Bas Koes, epidemioloog en hoogleraar huisartsgeneeskunde in het Erasmus MC, benadrukt dat actief blijven belangrijk is voor patiënten met deze klachten. Aanbevolen wordt om te blijven bewegen door activiteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen, mogelijk met begeleiding van een fysiotherapeut. Dergelijke benaderingen hebben hun effectiviteit bewezen en leiden doorgaans tot afname van klachten binnen enkele weken tot drie maanden.

Voor artsen en beleidsmakers is het advies om terughoudend te zijn bij het voorschrijven van zware pijnstillers. Niet-medicamenteuze behandelingen verdienen meer aandacht, gezien hun bewezen succes. Koes raadt aan om zware pijnstillers slechts voor korte perioden voor te schrijven, hooguit voor een week en met een duidelijk eindpunt. Tevens wordt benadrukt dat zware pijnstillers niet geschikt zijn voor de behandeling van acute nek- en rugpijn, en dit zou moeten worden opgenomen in behandelrichtlijnen. Voor ons, als fysiotherapeuten, is het cruciaal om actieve benaderingen te promoten en opioïden als tijdelijke en beperkte optie te beschouwen.

Wil jij het gehele artikel van het Erasmus MC lezen over opioïden? Lees het artikel hier! Heb jij last van nek- en rugpijn? Neem contact op met ons zodat wij jou hierbij kunnen helpen.

Dit bericht delen?